Oetel-Provinciehuis-2Als de Oetels in 1969 ter ore komt dat precies op hun drassige geboortegrond het nieuwe Provinciehuis gebouwd zal gaan worden, besluiten ze actie te ondernemen. Bij de opening van het Provinciehuis in 1971 krijgt Koningin Juliana originele moerasgrond met juin en een foto van de Oetel aangeboden. Met de Commissaris van de Koningin wordt overeengekomen dat CV De Oetels levenslang 400 cm² in de hal van het nieuwe Provinciehuis zal gaan pachten.

Oetel-Provinciehuis-1

De kunstenares Zuster Jesualda maakt in opdracht van de Oetels een bronzen Oetel, zo’n 80 cm hoog, die zijn plaats krijgt op deze vierkante meter. Waarna de pacht betaald wordt: twee pullen van het heerlijkste en helderste bier dat er bestaat, dat van de Oeteldonkse Hof-brouwer, worden door de Gedupeerde en de Veurzitter over de bronzen Oetel uitgegoten.

 

vlogos

 

 

Vervolgens reikt de Veurzitter de V.L.O.G.O.S. uit aan een persoon, voor zijn of haar bijzondere verdiensten voor het Provinciehuis. De V.L.O.G.O.S.: de Vet Leren Oetel Goud Op Snee, wordt al uitgereikt sinds 1971.

Foto’s hiervan kun je zien op onze fotoafdeling.

 

 

 

 

Jaarlijks op de vrijdag vóór Carnaval komen de Oetels naar het Provinciehuis om er aan de Commissaris van de Koningin de pacht te betalen. Een Gedupeerde (gedeputeerde) en de Veurzitter van de Vereniging houden een toespraak.

Pacht betaling

CV de Oetels betalen de pacht met een pul bier.