Zeven vrienden treffen elkaar regelmatig bij een biertje in café ‘Willy’s Bonte Palet’, onder de rook van de Sint Jan. Ze hebben het idee om een Carnavalsclub op te richten. Op 11-11-1961 wordt het bestuur van de nieuwe carnavalsclub geïnstalleerd. Kastelein Willy van Esveld bedenkt een naam: In Oeteldonk? de Oetels! Carnavalsvereniging de Oetels is een feit.

 

De volgende stap volgde: de uitmonstering. Een van de echtgenotes gaat op de markt op zoek naar geschikte stof voor de carnavalskielen. Voorwaarden: heel goedkoop en vooral geen blauw. Een baal grijs blijkt het goedkoopst, vanwege de kleur en omdat er foutjes in zitten. Geen punt voor de Oetels die vanwege de eenheid in kleur ook nog eens grijze “Tarvo” hoedjes naar Zeeuwse model gaan dragen.

 

Oh, ja, nu nog iets uitvinden om zonder morsen te drinken, te praten en te bewegen tegelijk. Onder de naam ‘de vetleren’, een hangende leren standaard voor een al dan niet gevuld bierglas, doet die vinding even later zijn intrede.

1972-OetelbustochtDe Oetelliefjes (zo worden de betere wederhelften van ons genoemd) maken de huidige driehoekige dassen in vier kleuren:

+ Het geel voor het schuimende bier.
+ Het rood voor de liefde.
+ Het groen voor het Oeteldonks moeras.
+ Het grijs voor de kater op Aswoensdag.

De outfit wordt compleet gemaakt door het aanbrengen van drie koperwerken: het hoedembleem, de dasspeld en Funktieonderscheidingsteken (F.O.T.)

Het carnavalstenue was nog niet helemaal compleet. Een jaar later worden er een slipjas met bijpassende broek en paarse kniekousen aangeschaft. Om vooral met Carnaval ook ‘op chique’ te kunnen verschijnen.

Intocht-oliecrissis
Door onkunde en onwetendheid ingegeven wordt er na een reeks vergaderingen besloten om zelf maar geen optochtwagens of muziek meer te maken.

In plaats daarvan gaven de Oetels van toen het thema ‘Culturele Gein en Geinige Cultuur’ in de jaren erna een eigen invulling. En dit doen we nog steeds!

 

 

We hebben een officiële archiefcommissie die alles bewaard en bewerkt wat betreft onze rijke historie. Mocht je zelf nog wat in bezit hebben van oude Oetel “dingen”; prullaria, foto’s, posters etc. (mag van alles zijn) dan houden wij ons aanbevolen. Vriendelijk verzoeken wij je dan contact met ons op te nemen. Wij komen het dan graag halen en het verhaal horen wat er mee te maken heeft.

50-jaar-Oetelkonzèrt-KL1